Products Made in Greece

Products Made in Greece

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ανάπτυξη Τεχνολογικών Πάρκων και το Ισπανικό μοντέλο

Η ισπανική Πολιτεία αγκάλιασε την ιδέα των τεχνολογικών πάρκων στο τέλος της δεκαετίας του 1990. Ενα από τα πρώτα τεχνολογικά πάρκα ήταν το Parque Tecnologico de Andalucia που ιδρύθηκε το 1988 και λειτούργησε το 1992. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2007 γιόρτασε τα 15α γενέθλιά του, όπου βρέθηκα ως επισκέπτης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος και συνέλεξα τα ακόλουθα στοιχεία. Το PTA, όπως όλα σχεδόν τα τεχνολογικά πάρκα της Ισπανίας, βασίστηκε σε τρεις πυλώνες ανάπτυξης: α) Περιφερειακή κυβέρνηση, τοπικούς φορείς, δήμους, β) πανεπιστήμιο και γ) ιδιωτικούς φορείς (επιχειρήσεις). Το μοντέλο ανάπτυξης περιλαμβάνει την επιλογή μιας μεγάλης έκτασης (200 στρέμματα) 14 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Malaga, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και με εύκολη πρόσβαση με αυτοκινητόδρομο. Με μεθοδικότητα και πρόγραμμα, αλλά προπάντων πίστη στην επιτυχία του εγχειρήματος, οι φορείς ανάπτυξης του πάρκου πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πάρκα της Ευρώπης που φιλοξενεί σήμερα περίπου 450 επιχειρήσεις, ένα μείγμα μικρών - μεσαίων - μεγάλων επιχειρήσεων, με περίπου 50% αυτών να δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Την ίδια περίοδο περίπου (1989–1990) ξεκινά το κίνημα για τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα, αλλά προφανώς δεν υπήρχε η κρίσιμη μάζα των ανθρώπων που πίστευαν στην ιδέα των τεχνολογικών πάρκων και δεν κατέστη δυνατόν να δημιουργηθούν αντίστοιχες υποδομές στη χώρα μας, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών. Η έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για ερευνητικά κέντρα (ΙΤΕ με κέντρο το Ηράκλειο, αλλά και με τα Ινστιτούτα ΕΙΤΧΗΔ στη Θεσσαλονίκη και ΕΙΧΗΜΥΘ στην Πάτρα), πρωτοποριακών και αναγκαίων για την εποχή εκείνη για την ανάπτυξη της έρευνας, με την παράλληλη ανάπτυξη θερμοκοιτίδων όμως αντί τεχνολογικών πάρκων. Οι θερμοκοιτίδες ήταν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, περιορισμένης όμως έκτασης, συνδεδεμένες με τα ερευνητικά κέντρα, που είχαν στόχο την υποβοήθηση ανάπτυξης και εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων. Δημιουργήθηκαν μία στο Ηράκλειο και μία στη Θεσσαλονίκη ενώ αργότερα δημιουργήθηκε η θερμοκοιτίδα στην Πάτρα. Την ίδια περίοδο, προσπάθεια για ίδρυση θερμοκοιτίδας (τεχνολογικού πάρκου) στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά δεν ευοδώθηκε.
Η Ελλάδα θα μπορούσε τουλάχιστον να στηρίξει την ύπαρξη πραγματικών τεχνολογικών πάρκων που θα μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Γιατί δεν το καταφέραμε έως σήμερα;.
Η παρακολούθηση της ανάπτυξης των τεχνολογικών πάρκων της Ισπανίας δίδει ως τέσσερα τα συστατικά της επιτυχίας: 1) Ισχυρή υποστήριξη της Πολιτείας, 2) ισχυρή υποστήριξη των τοπικών φορέων, 3) ύπαρξη συντονιστή έργου (product champion) που πιστεύει στην ιδέα και 4) άμεση συμμετοχή του πανεπιστημίου / ερευνητικού κέντρου.
Με μια υστέρηση 15 ετών σε σχέση με την Ισπανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεκινά, επιτέλους, στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία ενός πραγματικού τεχνολογικού πάρκου, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε. Είναι μία πρωτοβουλία του ΣΕΠΒΕ, με τη συμμετοχή 71 εταιρειών πληροφορικής, σε ένα χώρο 100 στρεμμάτων. Τονίζουμε τη σημαντική υστέρηση έναρξης καθώς η ίδρυση της Τεχνόπολης Α.Ε. ανακοινώθηκε το 2001 ενώ οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων και των οικοπέδων ξεκίνησαν μόλις το 2007 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν 10.7.2008 (http://www.technopolis.gr).
Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε στην Αττική με τη δημιουργία της πολυμετοχικής εταιρείας «Τεχνόπολη - Ακρόπολις Α.Ε.», που ιδρύθηκε το 2000 ως πρωτοβουλία των εταιρειών του ΣΕΠΕ, με στόχο τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου για εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Σε αυτή συμμετέχουν 127 εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, και το τεχνολογικό πάρκο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 216 στρεμμάτων, με χρονικό ορίζοντα έναρξης οικοδομικών εργασιών το 2007 ενώ η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και η έναρξη λειτουργίας προβλέπονται το 2009 (στοιχεία από την ιστοσελίδα της εταιρείας).
Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα πραγματικό τεχνολογικό πάρκο ήδη υπάρχει, άτυπα, σήμερα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, με το ΕΚΕΤΑ και τη θερμοκοιτίδα, τις θερμοκοιτίδες Thermi ΑΕ, i4G και τη θερμοκοιτίδα της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, καθώς και την ύπαρξη στην περιοχή πολλών επιχειρήσεων της νέας τεχνολογίας, που όμως δεν είναι ενταγμένα σε ένα χωροταξικό σχέδιο. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που πρόσφατα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να εστιάσει, πέραν των ενεργειών που ήδη ανακοινώθηκαν, στην οργανική διασύνδεση των ανωτέρω υποδομών για την ανάδειξη του ευρύτερου τεχνολογικού πάρκου.
Μία επί τόπου επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε τεχνολογικά πάρκα της Ισπανίας και συζήτηση με τους υπευθύνους για τα μυστικά της επιτυχίας τους, θα έθετε την τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας σε μια πολύ καλύτερη βάση από ό,τι είναι σήμερα. Επόμενο βήμα θα ήταν η διαμόρφωση, από πλευράς Πολιτείας, των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επίτευξη του στόχου, που περιλαμβάνουν τη διάθεση χρημάτων, τη στενή υποστήριξη και παρακολούθηση και τον σωστό προγραμματισμό. Τα τεχνολογικά πάρκα, μοντέλο Ισπανίας, απαιτούν υποδομές που μπορούν να αναπτυχθούν από μείγμα δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων και πρέπει η Πολιτεία, πεισμένη από την αποτελεσματικότητα του μέτρου, να ευνοήσει τη δημιουργία ευέλικτων σχημάτων, και όχι ενός περιοριστικού πλαισίου όπως το ΕΛΕΥΘΩ, για την περαιτέρω δημιουργία πραγματικών τεχνολογικών πάρκων. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια, αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα.
* Ο κ. Β. Χ. Κελεσίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Source : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου