Products Made in Greece

Products Made in Greece

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΚΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ

                                                     Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΚΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
 Βασικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας :
1. Αξιοποιεί ακόμη και  πε τρώδη, φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη, αντέχει σε ξηρασία, υγρασία και κρύο και ευδοκιμεί στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.
2. Είναι εύκολη καλλιέργεια, χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον.
3. Δεν απαιτεί λίπανση, ζιζανιοκτονία (αδελφώνει πολύ) και φυτοπροστασία.
4. Όντας «ντυμένο» σιτάρι, τα ισχυρά προσκολλημένα λέπυρα στους σπόρους αποτρέπουν τις εντομολογικές και μυκητολογικές  προσβολές.
4. Είναι ιδανική επιλογή για βιολογική καλλιέργεια και για πλάνα αμειψισποράς (εναλλαγή καλλιεργειών).
5. Διατηρείται πολύ πιο εύκολα στην αποθήκη σε σχέση με τα κοινά σιτηρά (δεν προσβάλλεται εύκολα από εχθρούς).
6.   Δεν απαιτεί  ζιζανιοκτονία, καθώς αδελφώνει  πυκνά και δεν επιτρέπει στα αγριόχορτα να το ανταγωνιστούν.
 Παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων δίκοκκου σιταριού και στη χώρα μας, τόσο στην αρτοποιία όσο και στη βιομηχανία ζυμαρικών. Τα μεταποιημένα του προϊόντα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (χρώμα, γεύση) και υπεραξία.

                              ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

 ΨΕΥΔΟΣΠΟΡΑ :  Πρόκειται για πρακτική που συνίσταται στην προετοιμασία του χωραφιού εβδομάδες πριν από την πραγματική σπορά της καλλιέργειας για τη μείωση των αγριόχορτων. Με την επιφανειακή καλλιέρ γεια του εδάφους τα αγριόχορ τα του αγρού θα εμφανιστούν και τα καταστρέφουμε όσο είναι μικρά, προτού προλάβουν να αναπτυχθούν και σποριάσουν.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ:  Το όργωμα του χωραφιού πρέπει να γίνει στο στάδιο του «ρώγου» (καλύτερες δυνατές συνθήκες υγρασίας και αερισμού για το φύτρωμα του σπόρου, όπου απαιτείται και λιγότερη μηχανική ενέργεια). Οι ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας και αερισμού μαζί με την ευνοϊκή θερμοκρασία (20° C) και τον καλό θρυμματισμό του εδάφους είναι οι βασικές προϋποθέσεις για ομοιόμορφο και γρήγορο φύτρωμα και ομαλή ανάπτυξη της καλλιέργειας.

 ΛΙΠΑΝΣΗ:  Κατά κανόνα το δίκοκκο σιτάρι δεν απαιτεί λί πανση. Ανάλογα με τα αποτελέ- σματα της ανάλυσης εδάφους και τη συμπεριφορά των φυτών την άνοιξη, αξιολογούμε, μαζί με τον γεωπόνο, αν θα εμπλου τίσουμε ή όχι το χωράφι μας (π.χ. με καλά χωνεμένη κοπριά  ή με βιολογικά σκευάσματα   Σε περιπτώσεις καλλιεργειών όπου έγιναν τέτοιες επεμβάσεις η παραγωγή αυξήθηκε έως και 20 - 30%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η χλωρή λίπανση, π.χ. συγκαλλιέργεια βίκου - κριθα ριού, το έτος που προηγείται της σποράς του δίκοκκου, θα επιτύχει τέτοιο εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο και τέτοια βελτίωση της δομής του, που δεν θα απαιτείται άλλη λίπανση.

 ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Ελληνικές ποικιλίες δίκοκκου σιταριού διαθέσιμες σε εμπορική κλίμακα δεν υπάρχουν. Στην αγορά σήμερα κυκλοφορούν εισαγόμενες, κυρίως ιταλικές, όπως οι Padre pio, Antigola κ.ά. Οποια ποικιλία δίκοκκου σιταριού και αν επιλέξουμε, φροντίζουμε ο σπόρος της ποικιλίας της επιλογής μας να είναι πιστοποι ημένος και απαλλαγμένος από σπόρους ζιζανίων.

ΣΠΟΡΑ: Ανάλογα με την ποικιλία σπέρνουμε 18 - 22 κιλά/ στρέμμα, τον Νοέμβριο ή πιο πρώιμα, αν πρόκειται για πιο ψυχρή περιοχή. Πρέπει να δοθεί προσοχή στο βάθος σποράς (3 - 5 εκ.), στην ομοιόμορφη κατανομή του σπόρου κατά μήκος των γραμμών σποράς και στην απόθεση των σπόρων στο ίδιο βάθος. Οι γραμμές της σποράς θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν παράλληλες με την κίνηση του ήλιου και κάθετες προς τους ανέμους που επικρατούν στην περιοχή.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Ο σπόρος του δίκοκκου σιταριού, όταν αποθηκεύεται ειδικά αναποφλοίωτος (προτεινόμενο), σπάνια έως καθόλου προσβάλλεται από εχθρούς και ασθένειες, μια και προστατεύεται από τα λέπυρα που τον περικλείουν.

   ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ :  Το δίκοκκο σιτάρι συγκομίζεται με θεριζοαλωνιστική μηχανή. Η απόδοση σε αναποφλοίωτο καρπό είναι κατά μ.ό. 250 κιλά/ στρέμμα, με διακυμάνσεις που κυμαίνονται από τα 60 έως τα 490 κιλά/στρέμμα, ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις φροντίδες μας και την καλλιεργούμενη ποικιλία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανάλογα με τον τρόπο διάθεσης και την επεξεργασία της παραγωγής, οι απώλειες είναι µεγαλύτερες και το κόστος µεταποίησης είναι επιβαρυμένο σε σχέση µε τα κοινά σιτάρια, αφού απαιτείται η αποφλοίωση των καρπών.
Οποιος επιθυμεί να προχωρήσει στη μεταποίηση του δίκοκκου σιταριού και να διαθέσει την παραγωγή του ως αποφλοιωμένο πλέον καρπό ή αλεύρι ολικής άλεσης θα πρέπει να έχει κατά νου  την επένδυση σε μια καθετοποιημένη πλέον μονάδα παραγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αγορά εξοπλισμού: αποφλοιωτική μηχανή, αλευρόμυλο κ.λπ.)

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ :  Εστω ότι συγκομίζουμε από το χωράφι παραγωγή 250 κιλά/στρέμμα σε αναποφλοίωτο καρπό. Επειτα ακολουθεί η παρακάτω διαδικασία:
 Αποφλοίωση: Η καθαρισμένη πλέον παραγωγή μπαίνει σε αποφλοιωτική μηχανή , μειώνοντας την παραγωγή κατά επιπλέον 25% (απομένουν περίπου 168 κιλά/στρέμμα).
Αλεσμα των καρπών: Οι αποφλοιωμένοι πλέον καρποί εισέρχονται σε αλευρόμυλο - με απώλειες περίπου της τάξης του 10%, αποδίδοντας εν τέλει σε αλεύρι ολικής άλεσης περίπου 150 κιλά/στρέμμα.
Το δίκοκκο σιτάρι μπορεί να προσφέρει, σε περίοδο κρίσης, αυτάρκεια. Με την καλλιέργεια, π.χ., 4-6 στρ. και έναν οικιακό εξοπλισμό -με δεδομένα το χαμηλό κόστος καλλιέργειας και την εύκολη αποθήκευση- μια τετραμελής οικογένεια καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες της σε αλεύρι.  


Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφεραν  τους: Ο. Δαβία, Η. Κάνταρο, Σ. Κουτρούμπα, Ε. Κορπέτη, Γ. Κωνσταντόπουλο, Φ. Μυλωνά, Ι. Ξυνιά, Ε. Παλέτσου, Π. Παπαδόπουλο, Π. Σαϊνατούδη, Α. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ Α. Τσιαντή, Μ. Φραγκιαδάκη. Σ. ΑΞΙΩΤΗΣ Α. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ Κ. ΚΑΜΠΙΤΗ, Σ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ Νοέμβριος / Δεκέμβριος 2014 Νοέμβριος / Δεκέμβριος 2014 κτήμα & κήπος 55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου